Автор
Woman.bg

Гимнастика за лице - гладка кожа без хирургическа намеса

Във всички времена мъжете ги е привличала женската красота.

Буйните блестящи коси, ярките нежни устни, гладката и стегната кожа – всичко това има значение не само за мъжкия интерес, но и за самочувствието на жената.

Грижата за кожата на лицето и клепачите отдавна вече се е превърнала в необходима козметична процедура за дами на всякаква възраст, но омразните бръчки не изчезват просто от употребата на крем.

За да забавите появата на признаците на възрастта трябва да поддържате кожата си стегната и да запазите тонуса на мускулите. За целта ви предлагаме комплекс упражнения за лице.

Принцип на действие



Когато се мръщите или разговаряте мускулите на лицето ви работят активно. Те се свиват и отпускат, но тези движения стават доста неравномерно. Дори и насън лицето ви не е отпуснато напълно – потрепват очите и очните ябълки, свиват се мускулите около устата. Точно на тази неравномерна дейност на лицевите мускули дължите появата на преждевременните си бръчки. След време постоянното натоварване на едни и същи мускули довежда до претоварване на съединителната тъкан – появяват се бръчки, контурът на лицето се размива. За да избегнете всичко това трябва да вземете мерки навреме.

Предлагаме ви комплекс от упражнения, който се базира на редуване на напрежение и отпуснатост на различните групи мускули. С тази гимнастика можете да постигнете впечатляващи резултати – още след месец контурът на лицето става по-плавен, а кожата по-стегната. Разбира се за това се иска да повтаряте комплекса от упражнения всеки ден. Но не се плашете, това ще ви отнема не повече от 15 минути дневно. Ако повтаряте тренировката по няколко пъти на ден, ефектът ще стане видим още по-бързо.

На запад подобни упражнения се наричат “фейсбилдинг”. Много от тях са известни още от древността – жените винаги са се опитвали да привличат мъжките погледи. В продължение на векове принципът на упражненията си остава същия, но всеки ги комбинира по различен начин. Популярна е например системата “селфлифтинг”. Системи като фейсбилдин и селфлифтинг се наричат нехирургическа пластика на лицето.

Правилата



При изпълнение на упражненията е важно не само да постигнете добър резултат, но и да не увредите кожата си. За това има редица правила, които трябва непременно да спазвате. Преди тренировката не ползвайте крем за лице. След приключване на комплекса упражнения изплакнете лицето си с вода със стайна температура (това ще тонизира допълнително кожата) и се намажете с ежедневния си крем. Ръцете и лицето трябва да са идеално чисти. Тренировката е най-добре да се прави в седнало положение, с изправен гръб. Ще ви е по-лесно да свикнете с тези упражнения, ако не си определяте точен час за изпълнението им. Правете ги тогава, когато искате, настройте се, че това не е досадно задължение, а приятен процес на извайване на красотата ви. Можете да правите комплекса и на части. Например сутринта веднъж всички упражнения и вечерта всички още по два пъти.

Максималният брой на повторенията за всяка едно упражнение е десет. Ние обаче ви препоръчваме да започнете с по 2-3 повторения и да добавяте по едно отгоре всеки ден, постепенно достигайки до десет. Изпълнявайте всички упражнения без да си задържате дъха, напрягайте мускулите възможно най-силно и задържайте по 8-10 секунди.

Гимнастика за лицевите мускули



1. Поставете внимателно пръсти на вътрешния край на веждите и притиснете кожата леко, с равномерен и мек натиск. Задръжте така и се опитайте да съберете веждите, да се намръщите. После отпуснете, но продължете да притискате с пръстите. Това преодоляване на съпротивлението тренира кожата между веждите и предпазва от появата на бръчки във въпросната зона.

2. С по три пръста от всяка ръка притиснете леко чело, така че безименните пръсти да се намират над веждите. Бавно вдигнете вежди, усещайки съпротивлението на пръстите си. Не забравяйте, че натискът трябва да е равномерен и слаб.

3. С връхчетата на показалците задръжте кожата край външния ъгъл на очите и леко притиснете. Много е важно да притискате с цялата повърхност на възглавничката на пръста. Кожата покрай очите е особено нежна и тънка, затова трябва да бъдете внимателни. Преодолявайки съпротивлението вдигнете максимално високо горния клепач. После преместете пръстите на вътрешния ъгъл на очите и повторете упражнението.

4. Следващото упражнение може да се повтаря по няколко пъти на ден самостоятелно, без да е включено в целия комплекс. То не само поддържа тонуса на мускулите, но и помага за смъкване на напрежението от очите. Прави се по следния начин – изправете гръб и шия и отворете колкото можете по-широко уста. Вдигнете поглед нагоре, сякаш разглеждате тавана и мигайте начесто за около половин минута.

5. Лицето е отпуснато, устата е затворена, но не и стисната. Поставете връхчетата на средните си пръсти на ъглите на устата и притиснете. Тук натискът е по-силен отколкото при ъглите на очите или на челото, тъй като кожата покрай устата е много по-дебела и еластична. Изпънете напред устни и звучно “цункайте” въздуха. При това пръстите не бива да се отместват от устата.

6. Устата е затворена, но не и стисната. Направете дълбоко вдишване през носа и надуйте силно бузи. Издишайте и после повторете. Въздухът отначало се издиша постепенно, а после на тласъци. Устата остава затворена през цялото време.

7. Вдишайте през носа и си задръжте дъха за 4-5 секунди. С връхчетата на пръстите на двете ръце отново притиснете ъглите на устата и издишайте през нея така, сякаш духате.

8. Вратът е изправен, главата също. Напрегнете силно мускулите на врата и започнете да издавате напред долната си челюст. Изпънете я колкото можете и я раздвижете наляво-надясно. През цялото време вратът и главата трябва да останат изправени!

9. Обгърнете бузите си с длани така, че основата на кутрето да се пада в ъгъла на устата. Пръстите са събрани и притискат бузите. Задържайки длани в това положение започнете да се усмихвате колкото можете по-широко. Устата остава затворена.

10. Устата е затворена. Поставете показалците си върху бръчките около устата, от носа до брадичката. Задръжте и се опитайте да притиснете максимално силно устни към зъбите и венците.

Интересно е, че много от тези упражнения, например 6 или 7, се използват не само за поддържане на красотата. Прилагат се активно в логопедията и се ползват за развиване на говорните умения на малки деца. В момента си наблюдава увеличаване на броя на неврологичните заболявания при децата, което води до забавяне на речевото развитие. Тези упражнения обаче укрепват мускулите на устата, разтягат устните и подезичната зона и са много подходящи за деца. Така че за по-весело можете да правите упражненията заедно с детето си. Това ще бъде от полза и за двама ви, а вашето лице скоро ще бъде толкова прецизно изваяно и стегнато, че със сигурност ще започне да привлича мъжките погледи.

Ако пък искате бързо да се справите с уморения вид на очите си - възползвайте се от най-новото предложение на NIVEA- NIVEA VISAGE Q10PLUS. Новият масажен ролер на марката намалява появата на малки бръчки около очите, той се справя и с торбичките под тях, като по този начин ви придава свеж и младежки вид. Повече за продукта можете да разберете тук.

NIVEA и Woman.bg ви дават възможност да си спечелите новия продукт, с нашия съвместен и доста нестандартен конкурс - "Гимнастика за лице". Едно от най-хубавите нещта в този конкурс е, че всяка от 6-те победителки ще получи по 4 рол-она NIVEA VISAGE Q10PLUS, които ще може да сподели със свои приятелки.

Участвайте в конкурса тук