Здраве и красота

Упражнения в офиса за здрав и изправен гръб

23.04.2012г. / 22 49ч.
Мария Дуковска
Упражнения в офиса за здрав и изправен гръб

По-голямата част от съвременните жени упражняват професии, които изискват дълги часове седяща работа в офис, обикновено пред компютър. Освен, че изморяваме и увреждаме зрението си, съществува опасност да получим разширени вени заради дългото седене и най-вече застрашаваме здравето на гръбначния стълб.

Дългите часове прегърбени над бюрото могат да се окажат фатални за здравето ни и само за няколко години да се сдобием с диагнози като шипове, изкривяване, опасни схващания в областта на врата и гръбнака.

Помогнете на гърба си да е здрав и да продължи да ви върши добра работа, като спазвате няколко прости правила:

1. Седете изправени.

Правилната стойка е най-важна, припомнят специалистите. Целта е най-вече да няма напрежение в гръбнака, затова не се прегърбвайте, но не се изпъвайте и като пружина. Постарайте се да си създадете навика гърбът ви да е леко изправен, без да прави чупка в кръста.

2. Не кръстосвайте крака под бюрото.

Най-опасната и вредна стойка за гърба ви са сключените крака. Жените обожават да премятат съблазнително крак връз крак, но го правете само в приятна мъжка компания, извън офиса. В работата седете с леко раздалечени крака, в никакъв случай преметнати, тъй като така най-сигурно изкривявате гърба си.

3. Говорете по телефона права.

За да спестим време, много често говорим по телефона и в същото време работим, заболи поглед в монитора. Направете си следната услуга – наложи ли ви се да разговаряте по телефона, станете и се разходете из офиса или коридора. И очите ви ще си починат, и гърба.

4. Лесно упражнение за врат и гръб

Едно просто упражнение може да ви спаси от ежедневното схващане на врата и гърба, но трябва да го правите стриктно.

Всяка сутрин или когато се сетите през деня правите следното: накланяте главата надясно, изправяте я, след това накланяте наляво, изправяте, накланяте напред, изправяте и накланяте назад. Повторете го 10 пъти. Ако след упражнението усетите леко напрежение и стягане в тила и горната част на гърба, значи упражнението има ефект.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай