Най-добрият начин за изгарянето на мазнините в областта на корема е чрез аеробни упражнения, показва ново изследване.


Учени наблюдават в продължение на 8 месеца 196 възрастни на възраст между 18-70 г., разделени в три групи - практикуващи аеробика, такива, които правят само упражнения като вдигане на тежести, и които извършват смесен тип упражнения.


Групата на трениращите вдигане на тежести губи почти 20 пъти по-малко мазнини в областта на корема, в сравнение с хората, които правят аеробни упражнения.



Силовите тренировки са изключително подходящи за подобряване на силата и увеличаване на телесната маса, но аеробните упражнения са по-целесъобразни за загубата на коремни мазнини, тъй като се изгарят повече калории, пояснява Крис Сленц от Университета Дюк в Северна Каролина, САЩ и автор на изследването.

 

 


NEWS_MORE_BOX
 

 

Учените стигат до заключението, че при тези, които комбинират вдигане на тежести и аеробика не се установяват повече допълнителни ползи за здравето, отколкото при хората, които практикуват само аеробни упражнения.


Аеробните тренировки са особено подходящи и благоприятни за хора със затлъстяване и наднормено тегло, казват експертите.


Коремните мазнини са висцерална мастна тъкан, която се намира дълбоко в стомаха и обгражда вътрешните органи, за разлика от подкожната мастна тъкан, която се намира под кожата.


Висцералните мазнини крият повече рискове за здравето, тъй като се намират по-близо до органите и са свързвани със заболявания като диабет, сърдечни и някои видове рак.


Проучването е публикувано в American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism.