Силова кардио тренировка в 6 особености

Аеробният капацитет се повишават повече с кратки, но по-тежки натоварвания
Обновена: 19 дек 2012 13:37 | 19 дек 2012 13:28,
1
Силова кардио тренировка в 6 особености
източник: Reuters

Много трениращи питат как да подобрят аеробната си издържливост и дали тичането, карането на колело и другите традиционни “кардио’’ активности са достатъчни. Напоследък, тенденцията е аеробното кондициониране да се случва много по-малко на пистата и все повече в залата за силови тренировки.

 
Няколко изследвания от последните 15 години показват, че аеробният капацитет, съответно издържливостта, се повишават повече с кратки по продължителност, но по-тежки натоварвания. Представете си спринт вместо джогинг, или клек със скок с тежести вместо скачане на въже. Тежките и кратки серии – от 20 секунди до 3 минути – успешно заместват монотонните часове тичане, гребане или каране на колело – адаптацията е неоспорима.
 
Този принцип на трениране се нарича силова кардио тренировка и включва различни по структура занимания, с упражнения, които по-скоро виждаме във фитнеса.
 
Макар че в началото кратки серии с висока интензивност, разделени от малки почивки, се използваха основно от спортисти – спринтьори, боксьори и др., все повече трениращи за здраве започват да научават за силовите кардио тренировки и да ги въвеждат в програмите си. Ползите са многобройни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари