zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 минути интензивни упражнения заместват напълно 6 часа тренировки



6 минути интензивни упражнения заместват напълно 6 часа тренировки

Все пак внимавайте с екстремното натоварване, съветват специалисти.

здраве.bg

6 минути интензивни физически упражнения дават същия ефект както и 6 часа тренировки твърдят учени, цитирани от АМИ-ТАСС.

Двучасовите занимания със спорт, които се провеждат три пъти в седмицата могат да се намалят до 2 минути дневно, като се получи същият резултат, заявява професор Мартин Джибала, автор на новото изследване.

Тази своеобразна двуминутна загрявка изисква обаче сериозно натоварване - например на велотренажора 4 пъти по 30 секунди.

Професор Мартин Джабала отбелязва: ”Всички оправдания от типа на “просто не ми стига времето”, сега вече не струват нищо – две минути дневно за спорт ще намери всеки, стига да иска”.
От друга гледна точка това напълно може да промени подхода към поддържането на добрата спортна форма.

В експериментите са взели участие мъже и жени на възраст от 25 до 35 години. Едната от групите е въртяла педалите по два часа в средно темпо. Втората е прекарвала на велотренажора не повече от 10 минути дневно, активно въртейки педалите по 60 секунди, а след това е правила пауза, а третата – само в продължение на две минути, правейки 30 секундни интензивни движения.

След две седмици всички участници е трябвало да изминат отново първоначално заложените 25 км. Подобряване на показателите - при това еднакво - се е наблюдавало и при трите групи.
Опитите на специалистите показват, че степента на поглъщане на кислород от мускулите е абсолютно еднаква при всички участници в експеримента.

Все пак те уточняват, че кратките но екстремни натоварвания не са подходящи за всеки, особено с напредване на възрастта и препоръчват преди да се прибегне до такъв тип упражжнения, той да бъде консултиран с личния лекар.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.