Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Тренировки»Как да тичаме по-бързо и по-дълго

Как да тичаме по-бързо и по-дълго

AdminAdmin
Администратор
1k1460
Тичане

Джогингът е едно от най-добрите упражнения за оптимално здраве и добра форма. Тичането е полезно за сърцето, белите дробове, мускулите, сухожилията и костите, повишава гъвкавостта и гори мазнините. Освен това джогингът е много пристрастяващ спорт. Веднъж започнали като начинаещи, бързо ще искате да постигате по-високи нива.

Скоростта и издръжливостта за някои са даденост, докато за други – по-скоро изпитание. Добрата новина е, че с повече тренировки ще можете да се сдобиете и с двете. Вижте как безопасно можете са се изкачите с няколко стъпки по-нагоре в джогинга.

На първо място е необходимо да имате добра физическа подготовка. Тя е изключително важна, тъй като ще ви предпази от наранявания, схващания и бързо изморяване. С добра физическа подготовка вие лесно ще подобрите скоростта и издръжливостта си.

Вдигането на тежести е един от факторите, които ще усъвършенстват джогинг уменията ви. Силните крака и коремните мускули са от съществено значение за кардио тренировките. Те обаче изискват посещение на фитнес залата поне 3 или 4 пъти в седмицата. От значение са и упражнения, които можете да изпълнявате и в домашна обстановка, като коремни преси, мост, скачания с въже и др.

Продължително Тичане

За да увеличите силата си е необходимо да увеличавате всеки ден изминатото разстояние. Изпробвайте следния метод – загрейте в продължение на 10 минути, след което тичайте 300 – 400 метра повече от най-дългото разстояние, което сте изминали през изминалите две седмици.

Ако е необходимо забавете крачката. Така всяка седмица увеличавайте с по 300 метра изминатото разстояние. Впоследствие можете да разнообразите терените, като подбирате по-стръмни участъци.

За по-бързо и дълго тичане могат да допринесат и т.нар. тренировки на интервали. За целта първо загрейте около 10-тина минути с леко тичане. Следващите 400-500 метра увеличете скоростта.

После преминете към вървене около 200–300 метра, след което отново с по-висока скорост изминете 500 метра. Правете интервалните тренировки веднъж седмично и след около месец със сигурност ще забележите положителна промяна във формата и издръжливостта ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest